czwartek, 20 marca 2014

witajcie!

dzisiaj kolejny raz uraczę Was przepisem na ciacho:) będzie to sernik ale taki nietypowy bo bez... sera!:) 
jest to genialny i mega prosty przepis.

zdjęcia do opisu są świeżutkie, robione dzisiaj przy okazji oczywiście pieczenia ciacha:)

mam nadzieję, 
że któraś z Was się skusi na taką wersją sernika na weekend:)


składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 margaryna
6 żółtek

ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.

dzielimy na dwie nierówne części.
mniejszą wkładamy do zamrażalki.
większą wykładamy na wysmarowaną wcześniej  olejem i wysypaną bułką tartą blachę.

przed wyłożeniem masy podpiekamy spód przez ok 10 min.

podczas gdy spód się podpieka zabieram się za robienie masy:) 
w kuchni nie ma marnotrawstwa czasu:D

składniki:
2 śmietany 18%
2 budynie śmietankowe/waniliowe
1 szklanka cukru
6 białek (z których ubijamy pianę)

śmietanę, budynie i niecałą szklankę cukru
 mieszamy i ubijamy mikserem.
białka ubijamy na sztywno z resztą cukru (ok 1/4 szklanki)


 białka dodajemy do masy śmietanowej o ostrożnie mieszamu

masę wylewamy na podpieczony spód ciasta


 na wierzch ścieramy na tarce zamrożone wcześniej ciasto.
i do piekarnika na 45 minut w temperaturze ok 180st





dziękuję i smacznego:)


mam nadzieję, że kogoś skusiłam:)


dobranoc, KASIA:)





6 komentarzy:

  1. Też czasami piekę sernik bez sera ale mam całkiem inny przepis. Spód jest z pokruszonych biszkoptów, a sam sernik z jogurtów greckich. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo nawet nie słyszałam o takim przepisie!:) na pewno jest pyszny:)

      Usuń
  2. Wykorzystam przepis sernika bez sera jeszcze nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie polecam:) bardzo prosty i przepyszny:)

      Usuń